2010/09/08

كب كيك الكنافة - Konafa cup cakes


المقادير :
1 كيلو كنافة

1 كوب زبدة سايحة

1 كوب زيت نباتي


لحشوة المكسرات :


1/4 كوب بندق مفروم فرم خشن

1/4 كوب فستق مفروم فرم خشن

1/4 كوب زبيب

1/4 كوب جوزهند
لحشوة الموز:


1 كوب قشطة

1/4 كوب عين جمل مفروم فرم خشن

رشة قرفة

2 موز مقطع الي شرائح
للشربات :
2 كوب سكر

1 كوب ماء

عصير 1 لمونة

ذرة فانيليا



الطريقة :
لعمل الشربات

- في حلة نضع السكر و الماء علي نار متوسطة

- بعد ان يدوب السكر في الماء نضع عصير الليمونة

- نتركة علي النار لمدة 10 دقائق او حتي تحصلي علي القوام الذي تريدين



لتحضير حشوة المكسرات :



في الخلاط نضرب البندق و الفستق لمدة ثواني علشان يتكسر بس يفضل حتت



لتحضير حشوة الموز
في طبق نخلط القشطة و عين الجمل و القرفة
لعمل الكنافة :

في طبق غويط نفتل الكنافة و نحط عليها الزبدة و الزيت و نقلبها كويس حتي لو كتير مش مشكلة هنصفيها بعد ما تخلص

في صنية خبز الكب كيك ندهن الصنية بالزيت

نحط كمية صغيرة من الكنافة علي الارضية و الجوانب

لو هنعمل حشوة الموز :

نحط القشطة بعين الجمل و القرفة

نحط شرائح موز عليها

نحط كمية صغيرة من الكنافة لتغطية الوش و نقفل الكنافة اللي في الجوانب علي الوش و نضغط عليها علشان الكنافة تمسك في بعض



لو هنعمل حشوة المكسرات هنحط الفستق و البندق

نضع عليهم الجوز الهند و الزبيب
توضع في الفرن علي درجة حرارة متوسطة لمدة 30 دقيقة حتي يحمر الوش

لما تخرج هنصفيها من زيادة الزيت



ثم نضع علي كل كب كيك حوالي 2 معلقة طعام شربات

ممكن نزينها ببواقي حشوة المكسرات علي الوش



Konafa Cup cakes



Ingredients:



1 kilo Konafa

1 cup melted butter



1 cup vegetable oil,



nuts filling



1 / 4 cup hazelnuts crushed

1 / 4 cup pistachio crushed

1 / 4 cup raisins

1 / 4 cup Coconut
For banana filling :


1 cup cream

1/4 cup walnuts crushed

Pinch of cinnamon

2 bananas sliced



The syrup:



2 cups sugar

1 cup water

Juice 1 for lemon

Pinch of vanilla powder



Steps :



to prepare syrup



- In a pot , put sugar and water on medium heat

- After sugar dissolves in water add lemon juice

- Leave it for 10 minutes or until you have the consistency you want



To prepare nuts filling :



in a blender add hazelnuts and pistachio nuts for seconds, we don’t want it to be finely chopped


To prepare the banana stuffing
In a dish mix cream and walnut and cinnamon

to prepare Konafa :


In a deep bowl add konafa and the butter and oil and mix them very well ,



brush the cupcakes baking pan with oil



add a small amount of Konafa on the base and sides of the baking pan and press it with your hands

you have to make sure that the konafa totally covers the base and sides



For the banana filling:
add the cream with cinnamon and walnuts

add the banana slices


add a small amount of Konafa to cover the top and press on the top to make sure all konafa sticks together as a cup cake


If we will make the nuts filling we will first put pistachio and hazelnuts

then will put on top the coconut and raisins

Bake in the oven over medium heat for 30 minutes or until its color becomes golden brown


We will drain it from extra oil if any


add on each cup cake 2 tablespoons syrup

garnish with the remaining nuts on top of each cup cake

No comments:

Post a Comment