2010/09/08
Basboosa - بسبوسة
Ingredients :
2 and 1/2 cups semolina flour
1/2 cup butter at room temperature ( not melted butter )
1 tablespoon vegetable oil
1 cup icing sugar
1/2 cup coconut
1 cup yoghurt
1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda
Pinch of salt
1 tablespoon Zahr water
The syrup:
2 cups sugar
1 cup water
Juice 1 for lemon
Pinch of vanilla powder
Steps :
to prepare syrup
- In a pot , put sugar and water on medium heat
- After sugar dissolves in water add lemon juice
- Leave it for 10 minutes or until you have the consistency you want
to prepare basboosa
In the blender add all ingredients
Mix for 2 minutes
Spread in your baking pan
Add hazelnuts on the top and press with your hands to make it stick to the dough
Leave to rest before baking for 30 minutes
Bake in a preheated oven on low temperature 180 degree for 35 minutes or until top becomes golden red
Once its done you have to put the hot syrup on basboosa when its hot
Put in the oven for 5 minutes while its turned off then get it out and leave it to cool then serve
احسن بسبوسة :
بعد ما جربت مليون بسبوسة فاشلة لقيت الطريقة دي هايلة :
المقادير :
2 و 1 / 2 كوب السميد
1 / 2 كوب زبدة في درجة حرارة الغرفة (مش سايحة )
1 ملعقة طعام زيت نباتي
1 كوب السكر البودرة
1 / 2 كوب جوز الهند
1 كوب زبادي
1 / 2 ملعقة شاي باكينج بودر
1 / 2 ملعقة شاي باكينج صودا
ذرة ملح
1 ملعقة طعام ماء زهر أو ماء ورد
للشراب :
2 كوب سكر
1 كوب ماء
عصير 1 ليمونة
ذرة من مسحوق الفانيلا
الخطوات:
للتحضير شراب
-- في وعاء ، ووضع السكر والماء على نار متوسطة
-- بعد ما يذوب السكر في الماء إضافة عصير الليمون
-- اتركه لمدة 10 دقائق أو حتى أن يكون لديك الثماكة اللي تفضليها
لإعداد البسبوسة
في خلاط تضاف جميع المكونات
تخلط لمدة 2 دقيقة
نفرد العجين في صينية الخبز المدهونة بالزيت
إضافة البندق على الوش و الضغط علية علشان يمسك في العجينة
تترك لترتاح 30 دقيقة قبل الخبز
اخبز في فرن سخن مسبقا على درجة حرارة منخفضة 180 درجة لمدة 35 دقيقة أو حتى يحمر الوش الحمراء
و البسبوسة سخنة نضع الشربات السخن
توضع في الفرن لمدة 5 دقائق و الفرن مطفي ثم نخرجها وتترك لتبرد ثم تقدم
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment