2010/09/16

كبسة التونة - Tuna Kabsa



المقادير :
2 علبة تونة مصفاة من الزيت و مغسولة

3 بصل اخضر مقطع الي حلقات

1/4 كوب زيتون اسود مخلي

1 فلفل اخضر مقطعة الي شرائح

2 فص ثوم مفروم



1 معلقة شاي ملح

عصير 2 ليمونة

1 معلقة شاي فلفل اسود

1 معلقة طعام زعتر

1 معلقة شاي كاري



للارز



2 كوب رز بسمتي منقوع في ماء مغلي لمدة 5 دقائق

2 و 1/2 كوب ماء مغلي

1 معلقة طعام بودرة البصل

1 معلقة شاي كاري

1 معلقة شاي ملح

1 معلقة طعام زيت زيتون



الطريقة :



نخلط مقادير التونة جميعا في طبق و نضيف توابل التونة

نقوم برصها في الحلة

نصفي الرز من الماء المغلي و نغسلة بماء عادي

نوزع الرز علي خليط التونة

في طبق نضع الماء المغلي و التوابل و الزيت

نوزع الخليط علي الرز بشويش جدا

تطهي علي نار عالية لمدة 2 دقيقة ثم علي نار هادئة جدا لمدة 15-20 دقيقة

عند التقديم نقلب الحلة علي طبق التقديم

Ingredients:
For Tuna
2 cans tuna drained from oil and washed

3 scallions cut into slices

2 green pepper cut into slices

1/4 cup boneless black olives

2 garlic chopped
1 teaspoon salt

1 teaspoon black pepper

Juice of 2 lemons

1 tablespoon thyme

1 teaspoon curry powder



For the rice:
2 cups basmati rice washed and kept in boiling water for 5 minutes
2 and half cups boiling water
1 tablespoon onion powder

1 teaspoon salt

1 teaspoon curry

1 tablespoon olive oil


Steps:


For tuna mix all ingredients together and put as a base in the pot

Drain rice from water and re-wash it with cold water

Distribute rice on tuna base

In a bowl add the boiling water and the spices and olive oil

Distribute the water mixture on rice very slowly

Cover the pot and Cook on high temperature for 2 minutes then on very low temperature for 15-20 minutes

When serving turn the pot on a plate upside down

No comments:

Post a Comment